czwartek, 24 września 2009

Puszkowy sos do wszystkiego



Zdjecie nr 2 pochodzi z wnętrza garnka ;)

Ten sos przygotowuję, gdy nie mam pomysłów na dania na kolejne dni. Sos pasuje do makaronu (na zdjęciu, zamiast gryczanego, jest zwykły - wybaczcie, ale czasem trzeba zgrzeszyć!), placków ziemniaczanych (taka opcja będzie jutro), gryczanych naleśników czy tortilli. Składniki sosu zależne są zazwyczaj od puszkowej zawartości spiżarni...

  • Czas przygotowania: ok. 30 minut
  • Porcja dla 3 osób na 2 dni (a nawet na 3...)
  • Koszt ok. 25 złotych

W sklepie mięsnym kupujemy ok 0,5 kg mięsa mielonego (jeśli wolimy opcję bardziej mięsną niż warzywną, można kupić więcej). Pędzimy do Biedronki, gdzie nabywamy niezbędne puszki (w zależnosci od upodobania i tolerowanych składników), ja zazwyczaj wybieram (biedronkowe ceny za puszkę to ok 1,50 - 2,50 zł)  groszek, fasolę białą lub czerwoną, kukurydzę, seler krojony (w słoiczku za 1,40 zł), pomidory w puszce (zazwyczaj biorę 2 puszki - jedne w całości, jedne krojone - ok. 2,70 zł). Do dzisiejszego wariantu dodałam też świeżą czerwoną paprykę, całą cebulę, duuużo czosnku, zioła i ćwierć kabaczka (sprawdza się też cukinia). Przyda się też ser mozarella (2,70 zł). Potrzebujemy jeszcze odrobinę oliwy/oleju, patelnię i duży gar.

Na zimny olej wrzucamy poszatkowaną cebulkę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mielone mięso i przyprawiamy (mój stały zestaw do tego dania to: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, estragon, biały pieprz i odrobina słodkiej papryki; praktycznie nie solę). Gdy mięso jest już podsmażone dodaję obie puszki pomidorów (bez odcedzania). Gdy trochę się "rozpartolą" przelewam wszystko do garnka, zostawiając na patelni trochę sosu. Na patelnię wędruje pokrojona papryka, kabaczek, groszek, fasola, kukurydza i seler. Podduszam chwilę i warzywny mix wędruje do dużego garnka z mięsem mielonym. Wszystko podduszam jeszcze przez chwilę i myślę z czym dzisiaj podam tę kolorową mieszankę :)

Powodzenia podczas otwierania puszek! :)


3 komentarze:

  1. Będzie trzeba spróbować przepisu :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam!

    Parcuje w redakcji Zielonych Drzwi i chętnie bym z Panią przeprowadziła wywiad. Jeżeli się Pani zgadza proszę proszę o kontkt na maila u.miklasiewicz@tvn.pl
    Serdeczni pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Zaraz przejrzę zawartość mojej spiżarni i w razie czego pójdę do sklepu, ale koniecznie musze go przygotować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń